PALLAGI ROLAND | PORTRÉK | ESKÜVŐK | ÍRÁSOK

Digitális Fekete Fehér Konverzió

Az alábbi képem, azok közé a képek közé tartozik, amelyik jobban mutat fekete fehérben. A probléma az hogy a digitális fényképezőgépem (10D) alapből nem tud fekete fehér képeket készíteni, ezért a konverziót Photoshop-ban kellet elvégeznem.


Homelessness
Canon EOS 10D, EF50mm 1.8 Shutter: 1/60 Aperture: 3.5 ISO: 800

Először is a képet fekete fehérbe konvertáltam Petteri's BW PS action-jával (letöltés után a photoshop Adobe\Adobe Photoshop CS\Presets\Photoshop Actions\  könyvtárba kell másolni az action fájl-t) ... ez az action még nincs kiforrva, de kis türelemmel használható. nagyon hiányoztak az ff képek mióta digitális gépem van, és ez a pici fájl visszaadta nekem az ff örömét...

 Először az action első szakaszában valamelyik ff filmet szimuláltam. Kétszer vannak listázva, mind a két listából legalább egyet kell lefuttatni, hogy rendesen működjön. ezek után már neki is kezdhetünk szinenként manipulálni (az opacity mértékével) az ff képet. pld a vörös channel jó hogy az arcon eltüntessük a bőr hibáit.(red, blue, green)

Amikor elértem a kivánt egyensúlyt a színek között a "setup darkroom" szakasz a következő lehetőségeket kínálja fel a digitális labor eszközeiként: dodge (égetés) soft light (puha fények) contrast (kontraszt) toning (sepiásítás) itt általában nem nyúlok semmihez. ennél a képnél talán a dodgeingot nem az alap 4-es fokozatban, hanem picit feljebb vettem. a Petteri action további szakaszát sohasem használom, mert nem tetszik ahogy szimulálja a film szemcséit. it sem tettem, hanem a layers-flatten image-el lelapítom a layereket.

A képen valami hiányzott. elvette a figyelmet a ház falának részletei. Ezért a dodge tool-al (olyan az ikonja mint egy nagyfejű fekete rajzszög) 60-as erővel (strenght) és jó nagy ecset fejjel (brush size asszem legalább 200 pixel) szépen kiégettem a hátteret. nem volt nehéz mert a fal kövének textúráját elég könnyen lehetett kezelni. aztán az image size menüben --72dpi és max 1000-es képszélesség...save for web

original JPG
Eredeti kép