PALLAGI ROLAND | PORTRÉK | ESKÜVŐK | ÍRÁSOK

GYAKRAN FELTETT ESKÜVŐFOTÓS KÉRDÉSEK

Egy esküvő nem mindennapi esemény. Ennek az eseménynek a fotózása sem mindennapi kihívás. Megpróbálok a leggyakrabban feltett kérdésekre itt választ adni, és felsorolok néhány kérdést amivel a fotósokat lehet faggatni, hogy megkönnyítsem a dolgotokat a megfelelő fotós kiválasztásában.

MENNYIBE KERÜL?

Azt a kérdést, hogy hány darab képet kapsz és mennyibe kerül majd neked a fotózás, nem elsőnek kell feltenni, hanem azután ha már eldöntöttétek milyen fotóst akartok. Mindenkinek van egy keretösszeg amiből gazdálkodik az esküvőn, de a fotó és a videó az egyetlen ami megmarad és ezért nem feltétlenül a mennyiség és az olcsó ár a meghatározó, hanem a minőség. Az a menyasszony és az a vőlegény aki vizuálisan oktatta magát és már látja a különbséget a fotósok munkája közt, a rossz fotósok rémálma. Az eredeti kérdésre válaszolva pedig csak azt tudom mondani, hogy a jó fotóst meg kell fizetni, mert ha nem tetszenek az olcsóbb fotós képei, az esküvőt már nem lehet újra csinálni.

MIÉRT JOBB EGY HIVATÁSOS ESKÜVŐI FOTÓS MINT EGY ISMERŐS, VAGY EGY HÉTVÉGI FOTÓS?

Nem feltétlenül jobb egy hivatásos mint egy amatőr, azonban van egy óriási különbség köztük. Ez a vízválasztó az áldozat amit a fotós az esküvőtökre szán. Ez lehet évek tapasztalata, speciális képesítések, megbízható felszerelés amire a profi támaszkodhat, míg az amatőr általában nincs felkészülve arra a rengeteg dologra ami egy esküvőn történhet. Sem technikailag, sem lelkileg a helyzetek hatékony kezelésében. Az úgynevezett "shoot&burn" fotósok, akinek van egy digitális gépe és felírja a kész képeket egy cd-re, nagy valószínűséggel nem fog napokat, vagy heteket a képek és albumok igazgatásával tölteni, vagy ha elromlik egyik gépe, nincs mellette a táskájában még egy hogy ne maradjon le egy percről sem. Ne felejtsétek el, hogy a fotós nem csak pénzbe hanem időbe is kerül nektek és a családtagjaitoknak a nagy napon. Ne pazaroljátok el a perceit ennek a szép napnak, hogy olyan képek készüljenek amik sem nektek, sem családotoknak nem tetszik.

H
OGYAN VÁLASSZAK A PROFI FOTÓSOK KÖZÜL?

Először is nézz körül az interneten, és hasonlítsd össze a fotósok képeit. Keresdd fel személyesen is a kiválasztott fotóst, akinek a munkája megtetszett. Menj hozzá el a stúdiójába, vagy találkozz vele és győződj meg róla személyesen is, hogy milyen a személyisége, milyen lehet vele dolgozni. Amikor nézitek egy fotós mintaalbumait, vagy képeit figyeljétek meg általános technikai felkészültségét és, hogy mennyire képes átadni az érzéseket a képein. Csak ezután kérdezzétek meg az árait és feltételeit.

M
IÉRT FONTOS A FOTÓKÖNYV?

Az a fotós aki nem ad vagy ajánl szakértelemmel megtervezett egyedi fotókönyvet ügyfeleinek, az véleményem szerint komolytalan. Higgyétek el nekem, hogy a fotókönyv az igazi végterméke egy színvonalas esküvői fotós szolgáltatásnak. Bármi más nem időtálló! Ha nem vagytok naprakészek milyen egy modern profi fotókönyv olvassatok róla a fotókönyvekről szóló írásomban!

MI TÖRTÉNIK, HA A FOTÓS LEBETEGSZIK, VAGY NEM TUDJA VÁLLANI A FOTÓZÁST?

Ritkán de előfordulhat, hogy valami miatt a fotós nem tud ott lenni az esküvőtökön. Fontos megtudni, van-e megfelelő szaktudású fotós aki helyettesheti őt ilyen esetben

ÖMLESZETT KÉRDÉSEK AMIVEL FELMÉRHETED EGY FOTÓS FELKÉSZÜLTSÉGÉT:

Mióta vagy esküvői fotós?
Hogyan kezdted?
Fő, vagy mellékállásban fotózol?
Van valamilyen képesítésed?
Mennyi kamera vázad van? (legalább KETTŐ a jó válasz)
Hány objektíved van? (Itt is legalább kettő)
Hogyan írnád le a fotós stílusodat?
Van saját műtermed?
Vidéken is vállalsz fotózást? Ha igen ennek mik a költségei?
Hány képre számíthatok az esküvőmről?
Megkapom a képeket DVD-n?
Mennyi retusálás van az árban, és miért kell extra díjat fizetnem?
Tartalmaz albumot az ajánlat?
Tudsz mutatni egy albumot ami hasonló ahoz amit mi fogunk kapni?
Mi történik, ha meg szeretnénk változtatni az esküvőnk napját?
Ha téged választunk mi a foglalás folyamata?
Kaphatok egy másolatot a szerződésből hogy otthon áttanulmányozhassuk mielőtt aláírjuk?

Ha bármi kérdésekek van várlak benneteket stúdiómban az Ó utca 42 alatt!