PALLAGI ROLAND | PORTRÉK | ESKÜVŐK | ÍRÁSOK

Napfoltok 3 lépésben| 2011 Október

Fénymásoló jegyzetek

A filmiparban szinte minden igényesebb filmben használják. A legtöbb fotós viszont kerüli mint a forró kását. Mi ez? A nappal szembe fordítani a kamerát. Ilyenkor az objektív lencséin általában utált becsillanás teljesen kiszámíthatatlanul változtatja meg a képet. A legszembetűnőbb a kontraszt elvesztése (nem lesz fekete tónus a képen) és a kör alakú színes körök amelyeket a lencsék bevonatai és anyaga produkál. Vegyétek le a napellenzőt amit eddig szorgalmasan cipeltetek mag magatokkal mindenhova és fordítsátok a gépet a fénnyel szembe.

Miért? Hogy elérjünk egy egyedi, szinte megismételhetetlen hatást. Mi is az a 3 lépés akkor?

1. Majdnem sziluett
Állj a fénnyel (nappal, vakuval, stb. mindegy csak pontfényforrás legyen) szemben és állítsd a modelled a fényforrásnak háttal. Ne nézz közvetlenül a napba mert az káros is lehet a szemednek! :) Diagram:

2. Tedd a géped kézi (Manual) módba
Expózzatok a témára, lehetőleg az arcra. Az expozíció állítást soha ne hagyjátok a japán mérnökökre. Főleg most ne. Eszükbe sem jutott amikor programozták a kamerát, hogy a felhasználó ilyen őrültségre készül. Ezért lehet a fókuszt is kézzel kell állítanotok mert a gép autófókusz rendszerét se erre tervezték.

3. Mozogj
Mostmár csak próbálgatnod kell melyik pozíció az ami a neked legjobban tetszik. A fényforrást bennehagyhatod a kompozícióban, de ha csak épp a képkocka szélén kívül hagyod a hatás akkor is ugyan olyan.

Kész!

Megjegyzés: Ha azt gondoljátok valamilyen speciális drága objektív kell ehez, tévedtek. Bármilyen megteszi! Sőt! Minél drágább egy objektív annál nehezebb a becsillanás hatást előidézni, mert a drágább objektívek lencsetagjai jobb minőségű, becsillanásmentes bevonattal készülnek. Mivel napfoltokat kézi beállításokkal és kézi fókusszal lehet a legkönyebben csinálni, mesés hatása van ősrégi manuális használt obiknak is, amik relatív olcsón kaphatóak. Már csak rá kell ereszteni a képre egy cross processing plugin-t és kész is a manapság felkapott stílus! A telefonokra letöltheto a zseniális "instagram" nevu app. Én Imádom! Nyugi, tucatszám található hasonló ingyenes cucc a netem mint pld ez itt! vagy akár magatoktól is nekiállhattok a "keresztbehívás"-nak!

 

Jó fényeket!