PALLAGI ROLAND | PORTRÉK | ESKÜVŐK | ÍRÁSOK

Fénymásoló jegyzetek: A kulcsok| 2011 Október

Ne ijedjetek meg. A "kulcs" szó csak egy zsargon. Méghozzá egy nagyon fontos! Egy 2 dimenziós mu (film, festmény, fotó, poszter stb) egyik legmeghatározóbb jellegzetessége ami egyben a hangulatát is megadja.

Mi az a kulcs?

Magyarul a "key"-t a tónus szóra tudnám lefordítani nektek. Amikor kulcsokat (key) nézek egy képen 2 tónus viszonyát keresem. Az egyik a téma a másik az azt körülvevo háttér tónusa.


Bal oldalon: Boldog high key. Jobb oldalon: komor low key

Ha a téma tónusa a legsötétebb a képen akkor az a "high key"
Ha a téma a legvilágosabb a képen akkor az a "low key"
Ha a téma tónusa megegyezik a háttér tónusával az a"middle key"

Volt egy pár fiatal fotós aki azt kérdezte: miért nem gyakorolunk fotózni, miért beszélünk ennyit az alapkoról. Megkérdeztem, mit szeretne fotózni. Hát divatot, glamúrt. Mondom jó. De milyet? Hát olyan reklámfotósat. Ok, de milyen legyen a hangulata? Hát...nemtudom... -mondta - és csönd. ..... Lassítsunk egy kicsit!

Egy fotó döntések sorozata. Érdemes már jóelore megtervezni milyen legyen egy kép hangulata. Ez legyen az egyik elso projektetek.

Hogyan kell csinálni?

Ha a háttér színe eleve világos könnyeben lehet "high key" ha pedig sötét "low key" képet csinálni.

Az érdekes és fontos, hogy megtanuljatok a feketébol, fehéret, a fehérbol szürkét vagy akár feketét csinálni. Nem kifogás az, hogy "nálunk minden fal fehér" ezért higy key minden képem.

Hogyan lesz a fehérbol fekete?

Nézzünk csak Gurdy-t mirol is van itt szó kérem! Gurdyn kívul mi ugyanaz az alábbi képeken?Igen! Ugyanaz a háttér mindegyiken. Hogyan is? Dinamikus skála.

Ha a modellt ugyanannyi fény éri de a hátteret több akkor háttér világosabb lesz akkor is ha a háttér (fal vagy akármi) színe sötét. Egy fekete falat 4-5 lépéssel több fénnyel világítasz be mint az elotte álló modellt akkor az a fényképen fehér lesz!

Ha a hátteret kevesebb fény éri mint a modellünket akkor sötétebb lesz még akkor is ha a háttér világosabb színu mint a modellem. Ha 4-5 lépéssel kevesebb ér egy fehér papírhátteret mint a modellt akkor a hárrér fekete lesz! WOW.

Ha ugyanannyi fény éri a modellt és a hátteret akkor a háttér pont olyan színu lesz mint amilyen lenne ha modell mellé tennénk.

Nem érted? Ha nem akkor olvasdd el mégegyszer. Ezt meg kell értened. És meg is kell tudni csinálnod. Ha nem tudod irányítani a háttér tónusát a modelledhez képest addig nem érdemes másnak nekikezdeni. Meglátod megéri.

ui:
1. Lépésnek a fényértéket hívom.
2. Más is lehet high key fényképeken kívül. Például a honlapom is az!

Jó kulcsmásolást! Egyszerre csak egyet!