PALLAGI ROLAND | PORTRÉK | ESKÜVŐK | ÍRÁSOK

5 dolog amit a
fotókönyvekről tudni kell
| 2008 Március

1. Egyáltalában mi az a fotókönyv?

Az digitális forradalom az utóbbi években a nyomdatechnikában is jelentős fejlődést eredményezett. Ez azt tette lehetővé, hogy ma hatékonyan (relatív olcsón) lehet kis példányszámban egyedi, (akár 1 db) könyv minőségű nyomdatechnikával készült fotóalbumot rendelni. Ez annyira drága lett volna analóg nyomdai technikával, hogy csak több ezer darab után érte volna meg! Mivel a modern nyomdák digitálisak, az albumok szerkesztése, és nyomdába juttatása is elvégezhető elektronikusan.

2. Miért nem hagyományos album?

A hagyományos beragasztós könyvekkel ellentétben a fotókönyvek könnyebek, végtelen variációban helyezhetők el a fotók bennük, és nem esnek ki belőlük a fotók! Persze ha valaki hagyományos albumot szeretne az is lehetséges, de akkor legalább az album legyen Henzo!

3. Hol csinálnak ilyen fotókönyvet?

Amerikában már majd 2 évtizede lehet ilyen albumokat rendelni, mivel az ottani esküvő ipar, és az igények megengedik. Magyarországra pár éve a CEWE hozta el a nagyközönség számára is elérhető áron és módon a fotókönyvek alap verzióit. A magyarországi albumok nagy örömet jelenthetnek az ifjú házasoknak, mivel hamarabb elkészülnek, kevesebb a szállítási díj, viszont limitáltak a borító, kötészeti, lapminőség és egyéb opciók. Azért a hazai helyzet sem elveszett, sőt az IHB Digital bővülő és egyedi igényeket is figyelembe vevő szolgáltatásaival próbálja emelni a színvonalat. Persze ehez az is szükséges, hogy a vevőknek legyen igénye!

4. Mi a különbség az albumok között

Hát igen. Azzal folytatom amivel az előző bekezdést abbahagytam. Egy szóval: az igényességel. A 6-15 ezer forintos magyarországi alap albumok és a 80-200! ezer forintos csúcs amerikai albumok között a kötés, a borító, a lapok-, a szélek-, a tok- anyaga, a formátumok, a kivitelezés minősége és a választható opciók mennyisége a különbség. Addig amíg valaki nem fogott a kezébe egy Leather Craftsmen vagy egy Pictobook fotókönyvet, addig nem tudja milyen egy igazi fotókönyv! Azt azért nem szabad elfelejteni, hogy egy fotóalbum szerkesztése akármennyire is gyerekjátéknak tűnő feladat előregyártott sablonokkal, könnyen el lehet egy jó albumot rontani, rossz sorrenddel, vagy kompozícióval!

5. Többszázezer egy albumért?

Elsőre őrültségnek tűnik ennyit kiadni egyetlen albumért, főleg a magyar fizetések mellett. Ha nem is a legdrágább, de legalább egy alap fotókönyv elengedhetetlen egy mai esküvői fotózáshoz. Itthoni fotókönyvnek az IHB digital-t, külföldről a PictoBook-ot ajánlom. De ha jobban belegondolunk semmi más nem marad az esküvőnk után csak a fotók. Elég felírva CD-re? A legjobb minőségű írható CD és DVD garantált élettartama sem több 5 évnél! Ez az egyik oka, hogy én már nem vállalok esküvőt úgy, hogy nem adok fotókönyvet. Az az ifjú pár, aki komolyan elgondolkodik azon, hogy a fotózásra szánt összeg az tényleg olyan kiadás-e mint a virágok, a torta, vagy a terembérlet, hamar rájön, hogy csak a fotók maradnak meg emléknek, minden más eltünik. És van-e szebb egy évtizedekig gyönyörű mesélő albumnál? Szerintem nincs. Stúdiómban élőben is összehasonlíthatjátok a mintaalbumokat különböző cégektől.